Hae

Equiterma oli “isoveljen” Thermidaksen mukana Hevoset-messuilla Tampereella 9.-10.4.2022. Messuilla oli juhlahumun tuntua, kun monen siirron jälkeen messut saatiin vihdoin järjestää. Messuvieraita oli todella paljon, ja tämä ensikertalainen messuesittelijä sai tsempata, että pysyi kävijöiden vauhdissa mukana myös loppupäivästä. Sunnuntainakin osastolla riitti kävijöitä jatkuvasti ja oli kiva kuulla, että lämpökuvantaminen oli monelle myös jo vähän tuttua. 

Lämpökuvantaminen on ollut Thermidaksen ja Equiterman kesken esillä somessa ja muutaman kerran alan lehdissä viime vuosina. Thermidas on toiminut eläinpuolella nelisen vuotta ja Equiterma on tuottanut lämpökuvantamispalvelua kohta kaksi vuotta. Tosi kiva, että lämpökuvantamisesta oli ollut niin moni kiinnostunut jo aiemmin. Paljon on vielä tekemistä alan tunnettuuden parantamiseksi, mutta selvästi lämpökuvantamiselle on helppo nähdä paikkansa hevosten - ja ylipäätään eläinten - hyvinvoinnista huolehtimisessa.

Fysiologisena kuvantamisena - josta jää objektiivisesti seurattavat kuvat - se tuo saataville ihan uuden näkökulman tutkimiseen. Lämpökuva onkin ihan eri asia kuin tavalliset kuvantamistutkimukset, jotka kuvaavat anatomisia rakenteita, tai liikkeen tarkastelu, liikeratojen testaaminen ja palpointi (käsin tunnustelu), ja silti se toimii saumattomasti yhdessä niiden kanssa. Lämpökuva tuo uusia mahdollisuuksia paikantaa oireiden ongelmakohdat, seurata parantumista, ennaltaehkäistä riskialueiden liikarasitusta tai arvioida muiden tutkimuslöydösten toiminnallista merkitystä. Lämpökuvaamalla saa vaikka joka kerta tutkittua koko hevosen, eikä tarvitse huolehtia rauhoitusta, säteilyaltistusta, kipureaktioiden etsimistä tai dopingvaroaikaa yms.

Messuilla omaa lämpökuvaansa pääsi katselemaan kuvaruudulta ja se avasi asiaa nopeasti lisää. Lämpökuvaa osattiin lukea ihan intuitiivisestikin melko hyvin, ja osastolla vierailijat osasivat kysyä fiksuja ja relevantteja kysymyksiä. Lämpökuva on hyvin havainnollinen keino seurata eläimen tuki- ja liikuntaelimistön vointia.

Thermidas toi messuilla ensi kertaa nähtäville uuden tablettilämpökameran. Sillä on todella kätevä seurata oman eläimen tilannetta jatkuvasti. On paras mahdollisuus päästä kiinni ongelmiin jo hyvin aikaisessa vaiheessa ja välttää sairaslomat jopa kokonaan, kun lämpökamera on aina saatavilla, sitä on helppo käyttää ja kuvista on helppo mitata muutoksia. Tablettilämpökamerasta voi kysyä vaikka suoraan minulta lisää, jos se jäi kiinnostamaan!

Osastolla kuultiin kommentti “messujen parhaat karkit”, saatiin kehuja komeasta osastosta,  lämpökuvantamiskerran arvonta oli tosi suosittu ja lämpökamerakuva pysäytti monia ja tuotti iloisia ilmeitä, joten messut meni aika nappiin. Toivottavasti lämpökuvaus jäi monille hyvin mieleen ja muistetaan heti seuraavan tarpeen tullen.


Equiterman perustaja, Vihtiläinen yrittäjä Elina Kostiainen kertoo, miten lämpökuvantamisesta on apua hevosen terveyden ja sairauden hoidossa.

"Fysioterapeutiksi valmistuttuani minut kannusti lämpökuvantajaksi uudenlainen tapa seurata, mitä kehossa tapahtuu. Kun lisäksi taustalla on pitkä ura kolmiloikkaajana ja tekniikan kandidaatin tutkinto, lämpökuvantaminen yhdistää mielenkiintoisesti kaikki kolme osa-aluetta."

Lämpökuvantaminen on yleistymässä eläinlääkärin diagnosointia täydentävänä tutkimuksena. Sillä nähdään eläimen fysiologisen tilan muutoksia, jotka kertovat helposti tuki- ja liikuntaelimistön ongelmista. Pintalämpötilassa nähtävät puolierot voivat kertoa muutoksista verenkierrossa, lihaksissa, jänteissä, nivelissä tai hermostossa. Terve keho on tasapainossa, jolloin pintalämpötila on hyvin symmetrinen. Kuvantaminen toimii myös eläimen äänenä, kun toistuvassa seurannassa nähdään hyvin pienetkin muutokset.

“Laadukas lämpökamera näyttää luotettavasti lämpötilan muutokset, joita ei ole mahdollista huomata käsin, ja tarpeeseen suunnitellulla ohjelmistolla sivukuvat saadaan analysoitua vierekkäin.” 

Lämpökuvaus auttaa hahmottamaan eläimen tilaa tavalla jota mikään muu tutkimus ei tarjoa. Sillä nähdään kerralla ja objektiivisesti koko hevosen tilanne. Yleisesti käytettävät ultraääni ja röntgentutkimus kuvaavat anatomisia rakenteita, kun lämpötila kertoo fysiologisista muutoksista. Lähimmäs lämpökuvan kertomaa pääsee taitava palpoija käsillään kuunnellen, mutta kuva “kertoo enemmän kuin tuhat sanaa” ja auttaa hahmottamaan kokonaistilanteen aivan uudella tavalla. Sairastapauksissa lämpökuvantaminen tarkentaa ja täydentää eläinlääkärin tutkimuksia, mutta ei korvaa eläinlääkäriltä saatavaa diagnoosia. Jatkuvalla seurannalla voidaan esimerkiksi tukea lihashuoltoa ja harjoittelun suunnittelua, jotta vältyttäisiin rasitusvammojen aiheuttamilta kilpailu- ja harjoitustauoilta.

“Lämpökuvantaminen on vaivattomin tapa päästä alkuun ongelman hoitamisessa - eli ensin jäljittää se.”

Lämpökuva kertoo paljon jo ensimmäisellä kuvauskerralla, ja historian kertyessä voidaan tehdä entistä tarkempia havaintoja. Lisäksi kuvaamalla ennen juoksutusta ja juoksutuksen jälkeen saadaan jo kerralla lisää syvyyttä siihen, mitä lämpökuvantamislöydökset tai vaikka röntgenkuvassa näkyvät muutokset käytännössä tarkoittavat.

"Lämpökamera muistuttaa suurta järjestelmäkameraa, joten kaikki tarvittavat välineet kulkevat helposti mukana."

Lämpökuvaus ei aiheuta säteilyaltistusta, ei vaadi dopingvaroaikaa eikä edellytä kipureaktioiden etsimistä tai karvojen ajelua. Se on kaikin puolin turvallinen ja helppo tapa saada tietää, mitä eläimen ihon alla tapahtuu. Eläimen esivalmistelu ja kuvausolosuhteiden varmistaminen sekä kuvien analyysi tulee tehdä huolella. Sairastapauksissa paras hyötysuhde lämpökuvista saadaan, kun lämpökuvantamisraportti tehdään valmiiksi eläinlääkärin käyntiä varten. Suomessa on muutama tällainen eläinten diagnostisen lämpökuvantamisen asiantuntija sekä muutamia pien- ja hevoseläinlääkäreitä, jotka käyttävät itse lämpökameraa. Lämpökuvantaja pääsee nopeasti tallikäynnille ja toimittaa raportin jopa tunneissa tai seuraavaksi päiväksi.


Tiistai, Helmikuu 22, 2022

Blogi täydentyy hiljalleen myös vanhalta sivulta siirretyillä artikkeleilla.