Missä tilanteissa lämpökuvantamisesta on hyötyä?
Equiterman perustaja, Vihtiläinen yrittäjä Elina Kostiainen kertoo, miten lämpökuvantamisesta on apua hevosen terveyden ja sairauden hoidossa.
"Fysioterapeutiksi valmistuttuani minut kannusti lämpökuvantajaksi uudenlainen tapa seurata, mitä kehossa tapahtuu. Kun lisäksi taustalla on pitkä ura kolmiloikkaajana ja tekniikan kandidaatin tutkinto, lämpökuvantaminen yhdistää mielenkiintoisesti kaikki kolme osa-aluetta."
Lämpökuvantaminen on yleistymässä eläinlääkärin diagnosointia täydentävänä tutkimuksena. Sillä nähdän eläimen fysiologisen tilan muutoksia, jotka kertovat helposti tuki- ja liikuntaelimistön ongelmista. Pintalämpötilassa nähtävät puolierot voivat kertoa muutoksista verenkierrossa, lihaksissa, jänteissä, nivelissä tai hermostossa. Terve keho on tasapainossa, jolloin pintalämpötila on hyvin symmetrinen. Kuvantaminen toimii myös eläimen äänenä, kun toistuvassa seurannassa nähdään hyvin pienetkin muutokset.
"Laadukas lämpökamera näyttää luotettavasti lämpötilan muutokset, joita ei ole mahdollista huomata käsin, ja tarpeeseen suunnitellulla ohjelmistolla sivukuvat saadaan analysoitua vierekkäin."
Lämpökuvaus auttaa hahmottamaan eläimen tilaa tavalla, jota mikään muu tutkimus ei tarjoa. Sillä nähdään kerralla ja objektiivisesti koko hevosen tilanne. Yleisesti käytettävät ultraääni ja röntgentutkimus kuvaavat anatomisia rakenteita, kun lämpötila kertoo fysiologisista muutoksista. Lähimmäs lämpökuvan kertomaa pääsee taitava palpoija käsillään kuunnellen, mutta kuva "kertoo enemmän kuin tuhat sanaa" ja auttaa hahmottamaan kokonaistilanteen aivan uudella tavalla. Sairastapauksissa lämpökuvantaminen tarkentaa ja täydentää eläinlääkärin tutkimuksia, mutta ei korvaa eläinlääkäriltä saatavaa diagnoosia. Jatkuvalla seurannalla voidaan esimerkiksi tukea lihashuoltoa ja harjoittelun suunnittelua, jotta vältyttäisiin rasitusvammojen aiheuttamilta kilpailu- ja harjoitustauoilta.
"Lämpökuvantaminen on vaivattomin tapa päästä alkuun ongelman hoitamisessa - eli ensin jäljittää se."
Lämpökuva kertoo paljon jo ensimmäisellä kuvauskerralla, ja historian kertyessä voidaan tehdä entistä tarkempia havaintoja. Lisäksi kuvaamalla ennen juoksutusta ja juoksutuksen jälkeen saadaan jo kerralla lisää syvyyttä siihen, mitä lämpökuvantamislöydökset tai vaikka röntgenkuvassa näkyvät muutokset käytännössä tarkoittavat.
"Lämpökamera muistuttaa suurta järjestelmäkameraa, joten kaikki tarvittavat välineet kulkevat helposti mukana."
Lämpökuvaus ei aiheuta säteilyaltistusta, ei vaadi dopingvaroaikaa eikä edellytä kipureaktioiden etsimistä tai karvojen ajelua. Se on kaikin puolin turvallinen ja helppo tapa saada tietää, mitä eläimen ihon alla tapahtuu. Eläimen esivalmistelu ja kuvausolosuhteiden varmistaminen sekä kuvien analyysi tulee tehdä huolella. Sairastapauksissa paras hyötysuhde lämpökuvista saadaan, kun lämpökuvantamisraportti tehdään valmiiksi eläinläärin käyntiä varten. Suomessa on muutama tällainen eläinten diagnostisen lämpökuvantamisen asiantuntija sekä muutamia pien- ja hevoseläinääkäreitä, jotka käyttävät itse lämpökameraa. Lämpökuvantaja pääsee nopeasti tallikäynnille ja toimittaa raportin jopa tunneissa tai seuraavaksi päiväksi.